Παράκαμψη πλοήγησης

Κυριακή 9 ή Δευτέρα 10 Ιουλίου 2006: Έφτασε, μέσω Τουρκίας, αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί το τσίρκο «Olympia», πρώην «Roma», στη Χίο. Τα σκηνικά και τα ζώα ήταν μέσα σε κίτρινα κλειστά φορτηγά που έγραφαν την επωνυμία της επιχείρησης χωρίς διευκρίνιση, π.χ. τσίρκο ή θέαμα με ζώα. Συνεπώς κανείς δεν αντιλήφθηκε την άφιξη τους εκτός από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου που ήταν υποχρεωμένη να ελέγξει την κατάσταση των ζώων και γενικότερα οτιδήποτε, ζωικής προελεύσεως, επρόκειτο να εισαχθεί.

Τρίτη 11 Ιουλίου 2006: Δημοσιεύεται σε τοπική εφημερίδα διαφήμιση για το τσίρκο. Ο Αντιπρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου, που είναι υπεύθυνος για την αποδελτίωση των εφημερίδων, δεν ενημερώνει, από αμέλεια, το Διοικητικό Συμβούλιο.

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2006: Ενημερώνεται, τυχαία, από τη μητέρα του που διάβασε την εφημερίδα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου για την άφιξη του τσίρκο. Οι ενέργειες που ακολούθησε ήταν οι εξής:

Α) στάλθηκε δελτίο τύπου που καταδίκαζε τα θεάματα αυτού του είδους σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μαζί με το ανάλογο έντυπο υλικό του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων.

Β) ο Πρόεδρος και η Γραμματέας του Συλλόγου ενημέρωσαν τον Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου για την πιθανότητα παράνομης εγκατάστασης του τσίρκο και ζήτησαν να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Ο Αντεισαγγελέας ενημέρωσε τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Χίου.

Γ) κατατέθηκαν αιτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου και στο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Επιθεώρησης Δημοσίων Θεαμάτων για να ενημερωθεί ο Σύλλογος σχετικά με τις άδεις του τσίρκο.

Δ) ζητήθηκαν συμβουλές και ενημερώθηκαν οι Γραμματείες του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων στην Ελλάδα και του Φιλοζωικού Σωματείου «Άργος» στη Θεσσαλονίκη.

Ε) μέσω του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων και του «Άργος» ζητήθηκε να σταλούν επιστολές διαμαρτυρίας στον Δήμαρχο Χίου και στην εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στο νησί.

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2006: Λαμβάνονται αρνητικές απαντήσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου και το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Επιθεώρησης Δημοσίων Θεαμάτων. Παρόλα αυτά, στην απάντηση του Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου, τονίζεται ότι το τσίρκο κατέθεσε αίτηση και πως θα συνεδριάσει την επομένη για να αποφασίσει σχετικά.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου συναντά τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Χίου ο οποίος συντονίζει επιτροπή από υπαλλήλους του Αστυνομικού Τμήματος Χίου, της Δημοτικής Αστυνομίας, του Νομοκτηνιατρείου, του Δασαρχείου και του Τμήματος Υγιεινής και δημοσιογράφους για να διεξαχθεί έλεγχος στο τσίρκο την ημέρα έναρξης των παραστάσεων.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου δίνει συνέντευξη σε τοπικό κανάλι καταδικάζοντας παραστάσεις που χρησιμοποιούνται ζώα.

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2006: Ημέρα έναρξης του θεάματος. Το πρωί τοιχοκολλούνται διαφημιστικές αφίσες του τσίρκο, μόνο γύρω από την περιοχή που εγκαταστάθηκε, τις οποίες αποκαθηλώνουν το ίδιο βράδυ τα μέλη του Συλλόγου.

Το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Δημοσίων θεαμάτων συγκαλείται αλλά τελικά δεν δίνει άδεια εγκατάστασης στο τσίρκο.

Δίνονται στα τοπικά κανάλια κασέτες του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων με τον τρόπο εξάσκησης των ζώων στα τσίρκο.

Σάββατο 15 Ιουλίου 2006: Μετά από έλεγχο του Αστυνομικού Τμήματος Χίου και άλλων φορέων κατατίθεται μήνυση κατά των ιδιοκτητών του τσίρκο για την έλλειψη των απαραίτητων πιστοποιητικών.

Ο Αστυνομικός Διοικητής Χίου ενημερώνει τον Πρόεδρο του Συλλόγου πως σύμφωνα με το Π.Δ. 12/2005 ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να κλείσει την επιχείρηση.

Προβάλλεται σε ένα από τα δύο τοπικά τηλεοπτικά κανάλια η κασέτα με την εκπαίδευση των ζώων στα τσίρκο.

Κυριακή 16 Ιουλίου 2006: Κατόπιν επαφής με άλλα σωματεία στέλνονται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης επιστολές διαμαρτυρίας κατά του τσίρκο. Συγκεκριμένα επιστολές έστειλαν: ο Ροταριανός Όμιλος Χίου, ο Σύλλογος Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου και ο Σύλλογος Φίλων Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη των Δρομοκαΐτη. Οι Φίλοι του Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη κατέθεσαν και σχετική αίτηση στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία εφόσον το τσίρκο εγκαταστάθηκε στη ζώνη προστασίας διατηρητέου μνημείου. Η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χίου απάντησε πως δεν δόθηκε άδεια και πως παράνομα εγκαταστάθηκε το τσίρκο στη ζώνη προστασίας του Αγίου Ιωάννη.

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2006: Συνάντηση του Προέδρου του Συλλόγου με τον Πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου και Αντιδήμαρχο Χίου, την Γραμματέα του Δημάρχου Χίου και τον Διευθυντή της Δημοτικής Αστυνομίας. Κανείς δεν γνωρίζει την διαδικασία σφραγίσματος μιας παράνομης προσωρινής επιχείρησης στο νησί.

Η Γραμματεία του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων επικοινωνεί επίσης με τον Δήμο Χίου, το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο και το Αστυνομικό Τμήμα Χίου σχετικά με το κλείσιμο του τσίρκο.

Προβάλλεται στο δεύτερο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι η κασέτα με την εκπαίδευση των ζώων στα τσίρκο.

Το τσίρκο παρέμεινε, όπως ήταν προγραμματισμένο, έως την 24η Ιουλίου, χωρίς διαφήμιση και με σχετικά μικρή προσέλευση κόσμου. Σκέφτομαι πως θα μπορούσα να κάνω κάτι περισσότερο αλλά κουράστηκα να αγωνίζομαι μόνος μου. Οι τοπικές εφημερίδες δημοσίευαν σχετικά άρθρα για διάστημα δεκαπέντε ημερών και η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινή γνώμη δεν βλέπουν πλέον τόσο θετικά θεάματα σαν αυτό του τσίρκο. Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου θα καταθέσει εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου πρόταση για απαγόρευση παραστάσεων τσίρκο και ελπίζουμε πως αυτήν την φορά θα πετύχουμε το στόχο μας, εφόσον το κλίμα είναι θετικό λόγω της προβολής του θέματος και της προεκλογικής περιόδου.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: