Έξω από σούπερ μάρκετ στέκεται νεαρός σκύλος, το «Αλεπουδάκι», που κάποιος εγκατέλειψε στην πόλη της Χίου τον Οκτώβριο του 2006 και έκτοτε εμβολιάζεται και σιτίζεται από τον Φιλοζωικό Σύλλογο και εννοείται πως περιφέρεται παντού. Δεν πλησιάζει τους ανθρώπους γιατί πρέπει να έχει φάει πολύ ξύλο από το παλιό αφεντικό του. Μέσα στο σούπερ μάρκετ ένας τύπος με μαλλί κοντό καρέ, δηλαδή φράντζα, αυτιά σκεπασμένα από τις φαβορίτες κλπ. Χτένισμα τροφίμου ψυχιατρείου δηλαδή. Μαζί και ο κανακάρης του μία απόχη στο χέρι. Μόλις πληρώνουν το παιδάκι πετιέται έξω και αρχίζει να κυνηγά με την απόχη το σκύλο. Τέτοια άγνοια σχετικά με το ζωικό βασίλειο η σημερινή μαθητιώσα νεολαία! Όταν ρώτησα το μικρό γιατί κυνηγούσε να χτυπήσει το ζώο μπήκε στη μέση ο πατέρας, με βαριά βλάχικη προφορά, όχι δεν ήταν Χιώτης, και ζήτησε και το λόγο γιατί το αδέσποτο δεν ήταν δεμένο κάπου και περιφερόταν ελεύθερο. Δεν το ξέραμε χρυσέ μου, να δέσουμε το σκύλο για να μπορεί να τον χτυπήσει πιο εύκολα ο κανακάρης σου.
Η παιδεία, η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τον πλησίον, ο σεβασμός προς τη φύση και τα δημιουργήματα της είναι αρχές που διδάσκεται καταρχήν το παιδί στο σπίτι του. Ο κόσμος δεν καλυτερεύει μόνος του, τον φτιάχνουμε εμείς.
Την Τρίτη 28 Αυγούστου, ώρα 11 το πρωί, βρίσκεται πίσω από τον ΟΤΕ, ένα φορτηγάκι που έχει μετατραπεί σε τριώροφο με τη βοήθεια ξύλινων παλετών (οι βάσεις που μεταφέρονται τα τούβλα) Σε κάθε όροφο (ή ντεκ αν θέλετε), ύψους 30 πόντων περίπου, υπάρχουν κατσίκες. Άλλες δεμένες από τα κέρατα, άλλες από το λαιμό, στα ξύλα, στα κάγκελα της καρότσας, ξαπλωμένες η μία πάνω στην άλλη, να αναρωτιέσαι εάν δεν έχει σπάσει ήδη ο λαιμός κάποιου ζώου, όλα αυτά κάτω από τον ήλιο. Ένα ατέλειωτο μαρτύριο που θα καταλήξει στην καλύτερη περίπτωση στο σφαγείο για ένα επώδυνο θάνατο που όμως θα γλυτώσει τα ζώα από άλλο βασανισμό ή στη χειρότερη περίπτωση σε καμιά άθλια μάντρας χωρίς επαρκή τροφή ή νερό-αυτά προσφέρονται όποτε γουστάρει ο διεστραμμένος βοσκός. Και μετά θα πιάσει και μια φωτιά, για να γίνουν άλλα βοσκοτόπια όμως αυτές οι κατσίκες θα μείνουν στο μαντρί να καούν για την αποζημίωση. Την ίδια ώρα που βασανίζονταν τα ζώα στην καρότσα τα ζώα ο απάνθρωπος ιδιοκτήτης τους έπινε κάπου καφέ.
Απαγορεύεται η μεταφορά ζώων κάτω από αυτές τις συνθήκες, καθώς πλέον στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζεται πως τα ζώα αισθάνονται, υποφέρουν, πονούν και συνεπώς κανείς δεν μπορεί να τα κακοποιεί. Τον συγκεκριμένο παράνομο κτηνοτρόφο δεν τον σταμάτησε ούτε αστυνόμος, ούτε κτηνίατρος της νομαρχίας. Τον είδε μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου που κουράστηκε να βλέπει ανθρώπους, που ζουν και οι ίδιοι σαν ζώα, να βγάζουν τα απωθημένα τους πάνω σε κατοικίδια και οικόσιτα ζωντανά και έφυγε προσπαθώντας σαν ξεχάσει το αισχρό θέαμα. Αν υπάρξει επόμενη φορά ο χυδαίος κτηνοτρόφος θα μηνυθεί.
Σε κάδο σκουπιδιών από τους μεγάλους, στο Δήμο Ομηρούπολης, βρέθηκε κυνηγετικό σκυλί τριών μηνών, ζωντανό και κάτω από σακούλες σκουπιδιών. Προφανώς ο ιδιοκτήτης του δεν ήξερε τι άλλο να το κάνει και το έβαλε εκεί, τοποθέτησε και τις σακούλες από πάνω ώστε να μην υπάρξει περίπτωση σωτηρίας ώσπου να το παραλάβει το απορριμματοφόρο και να το πολτοποιήσει ζωντανό. Υπάλληλος καθαριότητας ειδοποίησε το Φιλοζωικό Σύλλογο και βοήθησε στον απεγκλωβισμό του ζώου. Δεν μπορεί να προστεθεί τίποτα άλλο. Αυτός είναι ο πολιτισμός στην Ελλάδα του 2007 και η οικολογική συνείδηση των κατοίκων της εν μέσω φυσικών και μη καταστροφών. Υπενθυμίζουμε πως εάν δεν θέλετε τα σκυλιά σας μην τα αφήνετε να πεθάνουν πολτοποιημένα σε κάδους ή από την πείνα στα βουνά. Μην τα αφήνετε στο δρόμο, στην πόλη ή στα χωριά, δημιουργώντας προβλήματα στους συμπολίτες σας. Πηγαίνετε σε ένα κτηνίατρο να τους κάνει ευθανασία. Είναι ανώδυνο και προτιμότερο από το μαρτυρικό θάνατο που θα έχουν από κάποια φόλα, δαιμονισμένο οδηγό ή απλώς από κακουχίες. Για το κουρέλι που έθαψε ζωντανό το σκύλο στον κάδο τι να πούμε; Η ζωή τέτοιων τύπων είναι χαμένη από χέρι.
Η μόνη θετική είδηση αυτές τις μέρες ήταν η κίνηση του Κυρίου Γιάννη Ράλλη και των υπόλοιπων εθελοντών ώστε να δημιουργηθεί μια ομάδα επιτήρησης για την προστασία των δασών πέριξ της πόλης της Χίου. Αυτή η ομάδα, όπως και οι Εθελοντές Δασοπυροσβέστες του Δήμου Ομηρούπολης μας κάνει περήφανους για τις οικολογικές ανησυχίες και το ήθος των συνανθρώπων μας.